AVH08551

Rolstoelpadel

Wat is rolstoelpadel?

Padel is een mix van tennis en squash, het is een balsport die je speelt in tweetallen of in paren. Een padelbaan heeft, net als een tennisbaan, een net in het midden. Het verschil met tennis is dat je de bal niet uit kunt slaan, de baan is namelijk ommuurd, net als bij squash. Het spel kent een hoge snelheid en intensiteit en is erg leuk om te spelen. Je speelt padel met een padelracket en een padelbal en je mag de wanden gebruiken, kracht is daarom niet zo belangrijk. De puntentelling gaat hetzelfde als bij tennissen en je speelt meestal best of 3 sets. 

Bij padel gaat de bal elke keer weer net anders dan je verwacht. In de padelkooi moet je op alles voorbereid zijn. De bal gaat telkens weer anders, en net als je denkt verslagen te zijn, krijg je onverwachts toch weer een tweede kans, bijvoorbeeld door hulp van de wanden. Maar ook het hekwerk van de padelkooi doet mee in het spel en je mag zelfs helemaal buiten de kooi de bal nog terugspelen. In iedere wedstrijd zitten altijd ook lange en spectaculaire rally’s. Oftewel: Expect the Unexpected! 

Wat maakt padel een geschikte sport voor mensen met een fysieke of lichamelijke beperking?

In Nederland komen er steeds meer banen waar ook rolstoelpadel gespeeld kan worden. Op deze manier wordt de sport met de tijd toegankelijker voor mensen met een beperking. Het spelen van rolstoelpadel heeft een aantal voordelen:  

  • Het is een ideale manier om in vorm te blijven en vereist ook een goede fysieke conditie;
  • Het zorgt voor sociale integratie en kan ook goed werken als revalidatie therapie;
  • De padelbanen zijn goed toegankelijk en de ruimte is beperkt, dus goed controleerbaar;
  • Padel is een inclusieve sport, de regels zijn zo min mogelijk aangepast waardoor het zowel met ‘rollers’ en ‘lopers’ kan worden gespeeld;
  • Padel is makkelijk te leren, het brengt mensen samen en stimuleert persoonlijke ontwikkeling;
  • Rolstoelpadel wordt gespeeld met een aangepaste rolstoel die moet voldoen aan het vereiste veiligheidsniveau. 

Padel is een verslavende sport en relatief makkelijk te leren. Tijdens het spel voel je de adrenaline stijgen. Padel is minder fysiek dan squash, omdat de baan kleiner is zodat je sneller bij de bal bent.

Spelregels voor rolstoelpadel

In principe zijn de regels bij rolstoelpadel hetzelfde als bij het standaard padel als het gaat om de puntentelling, de racket en de bal. Natuurlijk zijn er bepaalde aanpassingen, die gekoppeld zijn aan het feit dat de bal twee keer mag stuiteren tijdens het serveren, maar ook tijdens het spel zelf. 

  • Als een speler met zijn voet contact maakt met de vloer van het speelveld, met de bedoeling om te stoppen of zichzelf vrijwillig vooruit te duwen, dan is dit een overtreding welke bestraft zal worden. De rolstoel wordt beschouwd als onderdeel van het lichaam van de speler, en mag niet aangeraakt worden door de bal of door een medespeler.
  • De serverende speler bij rolstoelpadel mag zijn serveerpositie niet veranderen door te bewegen of te draaien, maar als de wielen van de rolstoel wat bewegen dan zal dit niet beschouwd worden als een verandering van de positie.
  • Bij het serveren moeten rolstoelspelers de bal onder de schouders raken. Tijdens het serveren mag de serverende speler de serveerlijn niet aanraken met zijn of haar voeten, of de aaneengesloten denkbeeldige middellijn. Bij rolstoelpadel geldt deze regel voor de voorwielen van de rolstoel, die zich achter de centrale en serveerlijn moeten bevinden.
  • Als een speler problemen heeft om uit zijn of haar hand te serveren dan mag deze het racket gebruiken om de bal te laten stuiteren.
  • Wanneer de rolstoel tijdens het spel aangepast of gerepareerd moet worden, kan de wedstrijd meer dan 20 minuten stop gezet worden, maar de aanpassingen mogen niet langer dan 10 minuten duren. 

Waar kun je rolstoelpadel spelen?

In Nederland zijn er verschillende banen die toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. In feite kun je bij alle padellocaties terecht om rolstoelpadel te spelen. Bij sommige verenigingen zijn ze hier al helemaal op ingericht en beschikken ze ook over een rolstoeltoegankelijke padelkooi. Bekijk hieronder het overzicht met de verenigingen waar je als rolstoelpadeller meer dan welkom bent, het zijn er nog niet heel veel maar worden er steeds meer.  

Rolstoelpadel in de media

  • Tijdens PadelTalk gaan Aranka Huijberts en Robin Ammerlaan dieper in op rolstoelpadel. Beluister de aflevering hier!
  • Bekijk een video van rolstoelpadel in Spanje hier!