KNLTB Padel comp 091022 Alyssa van Heyst Photography 70

De ins en outs van de competitie!

Ben jij klaar om te knallen in de competitie? VAMOS! Vijf weken vol actie met je team in de padelkooi en samen plezier beleven. Natuurlijk gelden de algemene padelregels tijdens de wedstrijden, maar hoe ziet een typische competitiedag er nu uit? Geen zorgen! In dit artikel zetten we een aantal tips, gebruiken en regels op een rijtje. Of je nu een nieuwkomer bent of al een ervaren competitiespeler, met deze tips wordt jouw competitie zeker een succes.

Zo bereid je je voor!

Hier zijn een paar handige tips om jouw competitie soepel te laten verlopen:

  • Maak een WhatsApp-groep aan met je team, zodat iedereen weet hoe laat en waar je moet verzamelen. Speel je uit? Verdeel dan eerlijk wie wanneer rijdt. Zo kan iedereen een keer de BOB zijn. 😉
  • Blijf altijd up-to-date met de KNLTB ClubApp. Download deze app voor Android of iOS, of log in op MijnKNLTB. Hier vind je het wedstrijdprogramma, de laatste uitslagen en de stand in de poule.
  • Zorg voor een compleet team. Kom met genoeg spelers om alle wedstrijden te kunnen spelen. Iemand ziek of geblesseerd? Regel op tijd een invaller. Bekijk ook even de regels voor invallen in een ander team (bladzijde 6) om misverstanden te voorkomen.

Game on

  • Zorg dat je minimaal 30 minuten van tevoren aanwezig bent. Bij de wedstrijd vind je twee tijden: ‘aanwezig’ (wanneer de koffie en wat lekkers klaarstaan) en ‘aanvang’ (het daadwerkelijke begin van de wedstrijden).
  • Communiceer tijdig met je tegenstanders mocht je geen compleet team kunnen samenstellen. Zonde om je tegenstander te laten zitten, toch? Overleg altijd eerst met de tegenstander of jullie op een andere dag kunnen spelen. Check hier de regels (bladzijde 4).
  • De competitieleider is je go-to persoon. Heb je vragen of kom je er niet uit met je tegenstanders? Of ontstaat er onenigheid? De competitieleider is er om te helpen!
  • Baanindeling en ballen zijn de verantwoordelijkheid van de ontvangende club. Voor elke partij in de eerste ronde krijg je een blik nieuwe ballen van de competitieleider.
  • De aanvoerder is verantwoordelijk voor alle communicatie met het team, de club en de tegenstanders. Ook zorgt de aanvoerder ervoor dat de stand aan het einde van de dag juist is ingevoerd.
  • Kom je er later achter dat een uitslag verkeerd is ingevoerd? De competitieleider van het thuisspelende team kan dit tot 7 dagen na de speeldag corrigeren. Hierna kan alleen de KNLTB nog een correctie doorvoeren.
  • Heb je verder nog vragen over hoe je bijvoorbeeld de uitslagen invoert/corrigeert, hoe het zit met de invallersregeling of wanneer je wedstrijden mag verplaatsen? Lees dan de FAQ door op de website!

Padel like a pro!

  • Bij padel wordt vaak de Spaanse Toss gebruikt om te bepalen wie er begint met serveren. Hoe werkt het? De bal wordt cross opgespeeld waarna de bal langs alle spelers moet zijn geweest, waarna de rally wordt uitgespeeld. De partij die de rally wint bepaalt wie er begint met serveren.
  • Een ongeschreven regel tijdens de wedstrijd: ga altijd op het bankje achter je eigen teamgenoot zitten, niet achter een van de tegenstanders. Zo support je je team.
  • Overleg vooraf met je tegenstanders of alle consumpties van de competitiedag op één rekening komen te staan en of eten hier ook onder valt. Bij veel clubs kun je een pasje/rekening krijgen voor de bar. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Zo maak je van je competitiedag een succes!

  •  Als thuisspelend team ben jij de gastheer tijdens de competitiedag. Zorg ervoor dat de tegenstander zich welkom voelt op jouw club en laat ze weten hoe alles werkt en waar ze faciliteiten zoals kleedkamers en toiletten kunnen vinden.
  • Na het koffie drinken is het tijd om snel de kooi in te gaan. Zorg ervoor dat je alles klaar hebt: ga naar het toilet, vul je waterfles en check of je outfit en rackets in orde zijn.
  • Voordat de eerste partij de baan op gaat maak je met jouw team de teamopstelling van de dag, op basis van afnemende speelsterkte. Beide aanvoerders geven de teamopstelling door in de wedstrijd op MijnKNLTB of via de ClubApp. Klik hier om te zien hoe dat ook alweer werkt.
  • Je mag tijdens de competitiedag twee keer met dezelfde partner spelen, zolang je niet tegen dezelfde combinatie als in de eerste ronde speelt.
  • Applaudisseer ook voor een mooie bal van je tegenstander! Fair play is belangrijk in padel. Houd je aan de spelregels, speel eerlijk, vermijd scheldwoorden en geef na afloop altijd een hand.
  • Als je de wedstrijd wint, bied dan sportief een drankje aan de verliezer aan.

Wil je nog beter voorbereid de competitie in? Bekijk snel onze padeltips op KNLTB TV! Top padelspelers delen hun geheime tips om jouw spel een flinke boost te geven. Let’s level up!