NOC NSF

FIP Promises Dronten verwelkomt verschillende nationaliteiten

“Veel nieuwe namen en een groot aantal deelnemers onder de veertien jaar”, dat is waar toernooiorganisator Cecilia Arocena zelf het meest naar uitkijkt bij het padeltoernooi FIP Promises Dronten dit weekend. Uit Spanje, België, Duitsland en Nederland komen jongeren dit weekend in actie. “Dat is het mooiste, want heel vaak worden FIP-toernooien in andere landen gedaan en dan doen er vaak alleen kinderen mee uit het land waar het gehouden wordt. Nederland ligt centraal en padelspelers komen ook graag hiernaartoe. Daarnaast weten de deelnemers dat het altijd doorgaat want we kunnen indoor spelen.”

Het is de eerste keer dat het toernooi in Dronten wordt gehouden. De originele locatie was Amsterdam, maar zij hadden volgens Cecilia problemen met de verbouwing en het maken van extra banen. “Annuleren was voor mij geen optie en toen ik Ernst Grootoonk, eigenaar van Leisure World Padel Dronten, benaderde was hij superenthousiast. De organisatie van hen is super en ze zijn druk met de voorbereiding en aankleding van het event.”

De visie van de vereniging in Dronten en van Cecilia zelf matchen goed met elkaar. “Zij focussen heel erg op de jeugd en hebben de missie om padel te laten groeien. Als je geen jeugd hebt, kan een sport niet groeien en is het alleen leuk voor een korte periode.” En het bijzondere van het toernooi dit weekend is dat ook Spanjaarden de moeite nemen om erbij te zijn. “Zij zien zelf dat het niveauverschil minder groot wordt en nemen de moeite om een vlucht te pakken en mee te doen.”

Punten verdienen

De FIP Promises is een interessant internationaal jeugdtoernooi omdat het een belangrijke stap is om naar de pro’s te gaan. “Ze kunnen punten verdienen en als ze ouder worden dan achttien kunnen ze daar een bepaald percentage van meenemen naar padel voor volwassenen.” Het aantal jeugdspelers groeit volgens Cecilia, maar er kan altijd nog meer bij.

Dit weekend komen enkel de jongens in actie. “Dat is heel jammer. Misschien dat anderen bang zijn dat ze niet goed genoeg zijn, maar als je het niet probeert, weet je ook niet of je goed genoeg bent. Twee jaar geleden startte iemand met padel en die is dit jaar geselecteerd voor het EK. Daarom zijn dit soort toernooien zo belangrijk.”

Het toernooi start zaterdag 21 september om 11.00 uur. Kijkers kunnen een hoop potjes verwachten. “Doordat er wat minder deelnemers zijn, spelen we geen knock-outs maar round robins, iedereen speelt dus tegen iedereen. Je gaat vooral jongeren zien die plezier hebben in de sport.” Op zondag staan de halve finales en finales op het programma, deze dag start om 10:00 uur. Zelf hoopt Cecilia vooral heel veel leuke partijtjes padel te zien. “En ook de betrokkenheid van de ouders daarbij. Soms kunnen zij de kinderen de rust geven die ze nodig hebben. Het gaat niet alleen om winnen, maar ook om de passie voor de sport.”