HK200906 0055

Jeugdpadellers doen wat ze moeten doen op EK

Met twee keer een zevende plek op het jeugd EK keerden bondscoach Uriël Maarsen, de staf en de teamleden deze week terug uit Boedapest. Daarmee voldeed Oranje aan de verwachtingen. Het doel was namelijk top acht. “Dit hadden we van tevoren ingeschat.”

De jeugdige padellers vertrokken begin september naar de Hongaarse hoofdstad. “Het was een redelijk drukke en bijzondere padelweek met een koppeltoernooi en natuurlijk de landenwedstrijden. Bovendien werd er op vier verschillende locaties gespeeld, die een klein half uurtje van elkaar af lagen. Gelukkig hadden we vooraf eigen busjes geregeld”, aldus Maarsen.

Echt warm

“We moesten wel vaker improviseren, omdat de planning en speelschema’s soms op het allerlaatste moment werden gewijzigd door de FIP. Ach, dat is ook een beetje inherent aan zo’n toernooi. Daarnaast was het zeker in het begin van de week echt warm. Vooral de eerste dagen was het meer dan 30 graden.”

Over cijfers gesproken. Uiteraard ging het om de prestaties op de padelbaan van onze nationale trots. Zowel bij de jongens als meiden kwam Oranje uit in de U14, U16 en U18 categorie. En beide keren werd een zevende plek behaald. Bij de jongens deden er zestien landen mee, bij de meisjes twaalf.

Netjes gedaan

“Dit hadden we ook zo ingeschat. Een reële eindstand en ik vind dat we het echt netjes hebben gedaan. Daarnaast hebben we een mooi en soms ook duidelijker beeld gekregen van andere padellanden, konden we de nodige padelrelaties aanknopen en hebben we veel gespard. Wie weet leidt dat tot een uitwisseling met een ander land of een onderling landentoernooi.”

De jongens speelden in een groep van vier. Ze verloren nipt met 2-1 van België, waardoor ze tweede in de poule werden. Daarna gingen ze in de kwartfinale onderuit tegen Zweden. In de strijd om plaats vijf werd verloren van Italië, waarna een overtuigende winstpartij tegen Estland een zevende plek opleverde.

De meisjes startten hun toernooi in een poule van drie. Duitsland werd verslagen, Spanje was zoals verwacht veel te sterk. Daarna werd ook tegen Italië en Zweden gespeeld. Beide wedstrijden gingen verloren. En ook nu was de slotwedstrijd tegen Estland, die overtuigend werd gewonnen. Zo eindigde ook de Oranje padelmeisjes als zevende.

Goede ervaring

Maarsen die samen met drie andere coaches Milou Ettekoven, Ewan Watson en Ivo van Dijk de technische staf vormde, kijkt terug in Nederland tevreden terug op zijn eerste EK als bondscoach. “Omdat we op vier parken speelden en de meisjes veelal in de ochtend en de jongens in de namiddag in actie kwamen, leefden we wel een beetje lang elkaar heen. Logistiek was het een heel geregel, maar hoe je het ook wendt of keert. Dit EK was een leuke en goede ervaring voor iedereen en we hebben aan de verwachtingen voldaan. Ik kijk er dan ook positief op terug.”